O nama

Udruga Pontes je mjesto susreta, učenja, istraživanja, razvijanja samostalnosti, kreativnosti, slobode u izražavanju, podrške i osnaživanja, međusobnog uvažavanja i razumijevanja. Jedan od naših najvažnijih ciljeva jest biti mjesto u kojem će se susretati, povezivati i međusobno osnaživati, podržavati i inspirirati: djeca i odrasli, umjetnici i lokalna zajednica.

Dramski studio je najvažniji program udruge Pontes koji okuplja djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te odrasle, no uz redovni dramski program, provodit će se i brojne druge aktivnosti u području kazališne i filmske umjetnosti, podrške i savjetovanja. Prostor Udruge je u centru Rijeke na adresi Šime Ljubića 12, u neposrednoj blizini Hotela Bonavia i kafića Iskra.

U rad udruge uključeni su dramski i plesni pedagozi, psiholozi, treneri, logopedi i umjetnici koji djeluju u Hrvatskoj i inozemstvu: Aleksandra Ana Buković, Iva Olujić, Nikolina Rafaj, Stefani Marković, Andrea Gotovina i drugi.

Promoviramo i potičemo kazališno i filmsko stvaralaštvo djece i mladih, nastojeći omogućiti im aktivno sudjelovanje u cijelom procesu nastajanja kazališne predstave i/ili filma ali i uključujući ih u stvaranje programa udruge i volonterske angažmane u lokalnoj zajednici. Iako smo, prije svega, posvećeni dramsko-pedagoškom radu kroz naš dramski studio, u planu su i produkcije te razni drugi umjetničko-edukativni projekti i akcije.

Voditelji i suradnici

voditeljica, Dramska pedagoginja i producentica

Nikolina Hrga

Voditeljica udruge, dramska pedagoginja, producentica koja radi s djecom i za djecu posljednjih 14 godina.

Dramska pedagoginja i producentica. Pohađa Poslijediplomski sveučilišni doktorski studij pedagogije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i u edukaciji je za psihodramskog terapeuta pri Centru za psihodramu u Zagrebu. Diplomirala je Medijske umjetnosti i prakse pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Kulturalne studije jugoistočne Europe pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Pet godina je radila u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca Rijeka, kao izvršna producentica i voditeljica programa za djecu i mlade. Sudjelovala u organizaciji dva susreta profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ. Surađuje s nekoliko organizacija iz Rijeke i Zagreba koje djeluju na području neformalne edukacije i podrške djeci i mladima, a posljednjih osam godina vodi udrugu Foliot. Trenutno, kao scenaristica i producentica, radi na dokumentarnom TV serijalu za djecu “Gdje priče rastu” uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.
scenografkinja, suradnica za scenografiju i kostime

Aleksandra Ana Buković,

Scenografkinja, kostimografkinja te samostalna umjetnica. Članica HZSU-a, ULUPUH-a te HDLU Rijeka.

Scenografkinja, kostimografkinja te samostalna umjetnica. Magisterij Likovne pedagogije te magisterij Medijskih umjetnosti i prakse (scenografski prostori) završava pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Članica HZSU-a, ULUPUH-a te HDLU Rijeka. Sudjeluje kao autorica scenografije ili kostima na brojnim kazališnim predstavama. Od kojih ističe sljedeće projekte; scenografija za predstavu Bijeli Klaun (INK Pula), scenografija za balet Romeo i Julija (HNK Ivana pl.Zajca), scenografija i kostimi za dječju predstavu Bit će strašno kad porastem ( Dječje kazalište Dubrava), scenografija za balet Odiseja (HNK Ivana pl.Zajca), scenografija baleta San Ivanjske noći (HNK Ivana pl.Zajca), kostimografija za predstavu Gamad ( Plesni teater Ljubljana), kostimografija predstave Gard ( Teatar &TD), kostimografija predstave Sutra (ADU Zagreb), kostimografija za baletni diptih Serenada i Allegro (HNK Split, HNK Ivana pl.Zajca). Također sudjeluje na raznim filmskim projektima kao scenografkinja, kostimografkinja, prop master, set dekoraterka. Od kojih ističe sljedeće projekte; scenografkinja na snimanju kratkometražnog igranog filma Daj da nam ljubav kaže sve o nama (produkcija More Magnets), kostimografkinja na snimanju pilota za dugometražni igrani film Glavonja ( produkcija PomPom Film), scenografkinja i kostimografkinja na snimanjima kratkometražnih igranih filmova Glavno jelo (HAVC, Grad Rijeka), Oblaci su daleko (HAVC, Grad Rieka), Ples bijelog ljeta ( B.A.K.A. productions), te kao prop master i set dekoraterka na snimanju prve sezone epohalne dramske serije Hotel Portofino (produkcija Eagle Eye Drama, Drugi Plan), set dresser na snimanju pilot epizode za dugometražni film The Dark Tower (produkcija Amazon, Pakt Media).
dramaturginja, suradnica

Nikolina Rafaj

završila je studij dramaturgije izvedbe na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te preddiplomski studij antropologije i etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom Fakultetu.

Nikolina Rafaj (1994.) završila je studij dramaturgije izvedbe na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te preddiplomski studij antropologije i etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom Fakultetu. Kao dramaturginja radi na predstavama Točno u podne, Ćelava pjevačica i Kaspar u Itd-u, na predstavi Brat Bratu u kazalištu Komedija, predstavi Vježbanje života – drugi put u HNK Rijeka, na predstavi Gospođina majka je preminula u kazalištu Virovitica i predstavi Razbijeni vrč u kazalištu Kerempuh. Kao dramaturginja radi i na predstavama za djecu i mlade – Junaci Pavlove ulice u Zkm-u, Ivica i Marica u kazalištu Trešnja, Blizanke u KMD-u te Čudesna šuma u sklopu 73. Dubrovačkih ljetnih igara. Kao dramaturginja radi i na projektima Glasnije! Govori glasnije! i Rosa u GMK-u, plesnom projektu Prostor(ni)ja u galeriji Kamba, izvedbenoj šetnji Šum', Paravan, Salto animato, Ovdje nema bijelog zeca u ZPC-u, Kvartet 3F u sklopu Antisezone 21, Vulnera u sklopu Perforacija te Prve 3 i Ekspedicija na pol u suradnji s umjetničkim kolektivom Škvadra. Debitantski autorski projekt Memorija (svijeta) je puna izveden je u koprodukciji KUFER-a i KunstTeatra. Dobiva potporu od Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija TV animirane serije – Misi Mesi, za razvoj scenarija dugometražnog filma, i potporu za razvoj dramskog teksta Bez priloga od Ministarstva kulture i medija. Voditeljica je interdisciplinarnih radionica Osvajanje prostora i Prostor ni ja, radionice dokumentarne radiodrame za osobe oštećena vida Do slušanja 1 i 2, Iz prve ruke 1 i 2 za učenike i učenice strukovnih škola u organizaciji Punctum- a, radionice I ovo je drama? u organizaciji hrvatskog centra ITI te radionice Umjetni-čki laboratorij koja povezuje antropologe i etnologe i umjetnike. Dobitnica je treće nagrade Marin Držić za dramu U pakao, lijepo molim koja je doživjela scensko čitanje u sklopu programa Budućnost je ovdje u ZKM-u te dobitnica prve nagrade Marin Držić za dramu Kamo se ide kad se odlazi.
plesna pedagoginja, suradnica za pokret

Andrea Gotovina

Svoju plesnu karijeru započela je u studiju Zaro pod vodstvom Slavice Šenk, a nastavak plesne izobrazbe stječe u studiju Liberdance pod vodstvom Rajka Pavlića i Studiju za Suvremeni ples u Zagrebu.

2000. seli u Amsterdam, gdje upisuje Theater School of Amsterdam, plesnu akademiju, smjer plesnog pedagoga te kao gost student paralelno provodi tri godine na Koreografskom odjelu School for New Dance Development. Svoju diplomu stječe 2004. Kao plesačica surađuje s raznim koreografima : Karni Keidar, Marta Reig Torres, Nicola Hepp, Ron Bunzl, Miloš Sofrenović… Od 2007. u INK-u djeluje kao plesna pedagoginja i koreografkinja te suradnica za scenski pokret. Redateljica je i koreografkinja predstava za djecu u produkciji INK-a: Čarobnjak iz Oza, Petar Pan, Knjiga o Džungli, Robin Hood, Palčica, Eni i Ružno pače, te autorica i koreografkinja plesnih predstava za djecu i mlade: Manje je više, Zatvaramo!, 13, One, Beskrilci u oblacima i Solo za sedam. Osim navedenog iza sebe ima autorske plesne radove: Teleport, Le Voisin, Plavi petak, Neboje. Tijekom karijere osvojila je nagrade za najboljeg mladog koreografa („Plavi petak“ 2008), najbolju predstavu u cjelini („Zatvaramo!“ 2016), za plesni i pedagoški rad nagradu „Zvjezdana Ladika“ („Beskrilci u oblacima“ 2021), te Grb Grada Pule za izniman koreografski uspjeh, plesno pedagoški rad i doprinos u edukaciji, odgoju i obrazovanju djece i mladih u sklopu Plesnog studija INK (2022). Izvan kazališta vodi seminare i tečajeve suvremenog plesa, improvizacije, kompozicije i eksploracije.
redateljica, suradnica za režiju

Iva Olujić

Rođena je u Zagreb gdje završava preddiplomski studij Talijanistike i Filozofije, nakon čega upisuje kazališnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Školovanje nastavlja na magisteriju pri ljubljanskoj Akademiji za gledališče, radio, televizijo in film.

Režirala je augmented lecture performance Biodizajn koji se izveo u sklopu Festivala umetnosti i nauke u Beogradu. Postavlja Krležinog Adama i Evu, kao i Čehova i Brechta. Režira autorske predstave na temu klimatskih promjena – MAMA! u sklopu festivala FIST te neću više, mama! U organizaciji Festivala čuda. Uz pohađanje brojnih radionica, masterclassoveai sudjelovanja na kazališnim festivalima, izdvaja asistiranje na BITEF – ovom laureatu iz 2021., odnosno predstavi Cement Beograd u režiji Sebastijana Horvata, a prema tekstu Milana Ramšaka Markovića.

Zainteresirani ste za suradnju?

Jedan od važnih ciljeva udruge Pontes upravo je suradnja s lokalnom zajednicom i povezivanje s različitim, kvalitetnim organizacijama i pojedincima.

Pontes povezuje

Do sada smo suradnju ostvarili s Centrom za rehabilitaciju Rijeka, Društvom hrvatsko-francuskog prijateljstva „Francuska alijansa Rijeka“ i udrugom Uzor, a u planu je nastaviti povezivati se i surađivati s organizacijama i ustanovama koje djeluju u području odgoja, obrazovanja, kulture i umjetnosti.