Kazalište povezuje, Pontes povezuje

U želji da umjetničku praksu, a ponajviše kazališni svijet i svijet poezije, podijelimo s marginaliziranim i ranjivim populacijama kojima je umjetnost najčešće teško dostupna, započeli smo jednu divnu i važnu suradnju. U suradnji s Centrom za rehabilitaciju Rijeka, u ožujku ove godine započeli smo ciklus dramskih radionica i radionica čitanja poezije za osobe s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama.

Mnoge klasične glumačke vježbe, dramske igre i tehnike nisu prilagođene osobama s intelektualnim teškoćama pa je potrebna određena prilagodba kako bi im sadržaj bio jasan no istovremeno i zanimljiv, poticajan, osnažujuć. Kazalište tada, ako je prilagodba učinjena dobro i s razumijevanjem, postaje poligon na kojem osobe s određenim teškoćama mogu istraživati i izražavati svoju kreativnost, povezivati se i osnaživati kao pojedinci i kao grupa. Kroz iskustvo drame i poezije, oni imaju priliku jačati svoje samopouzdanje, povjerenje u druge, osjećaj pripadnosti grupi, a pritom i uživati, smijati se, opuštati. Također, takva vrst iskustvenog učenja kao što je gluma i dramska igra, pomaže u učenju, poglavito motoričkih vještina, stvaranjem moćnih memorijskih putova koji samim aktivnostima daju puno trajniji učinak te pridonose većoj važnosti i svrsishodnosti izražavanja putem umjetničkih medija. Polaznici se povezuju kroz stihove, kroz dramske igre, jezik, neverbalnu komunikaciju, pokret, a ovaj će ih umjetnički proces voditi i do istraživanja i izražavanja duboko ukorijenjenih emocija.

S projektom nastavljamo u listopadu i jedva čekamo vidjeti gdje će nas ta suradnja dovesti, kakve ćemo još divne svjetove izmaštati i zajedno stvoriti.

Share:

Facebook
LinkedIn
Email

Prijava na newsletter

Sve informacije i novosti o našem radu!