Ma čekaj, zašto baš dramska?

Kazalište se događa u određenom vremenu i prostoru, pa je po svojoj prirodi nepostojano i ovisno o trenutku. Upravo su nevidljivi odnosi koji se u tom trenutku stvaraju ono što otvara ljudsko srce, usađujući u njega sjeme empatije i razvijajući mladice znatiželje i istraživanja koje mogu utjecati na razvoj čitavog našeg ljudskog bića i budući smjer našeg života.

Yvette Hardie

Dramski odgoj ne služi, kako se to obično smatra, samo razvijanju dramske darovitosti i upoznavanju s dramsko-scenskim izrazom. On pomaže djetetu u razvijanju osjećajnosti i osjetilnosti, govornih i drugih izražajnih sposobnosti i komunikacijskih vještina, mašte, kreativnosti, stjecanju sigurnosti i samopouzdanja i ono što je najvažnije, namijenjen je i koristan za svu djecu! Dramska igra, koja je osnovni način provođenja dramskog odgoja, otvara mogućnost slobodnog izražavanja i oslobađanje stvaralačkih potencijala. Ne inzistira se na rezultatu, nego na samom procesu, stvaranju, učenju, igranju, zajedništvu! Upravo zato, dramska radionica je prilika djeci da se oslobode.

Dramskim se vježbama razvija samopouzdanje, oslobađaju se i gube mnogi strahovi, ponajviše strah od javnog nastupa, izražavanja vlastitih emocija i mišljenja. Gluma je samo sredstvo da se sa što manje napora opustimo, oslobodimo, osjetimo kreativno i vrijedno, a u najboljem slučaju i ispunjeno. Dramska radionica je neka vrsta bezgranične kreativne igre i osvještavanja vlastite slobode kroz koju će djeca i mladi imati priliku sudjelovati u raznovrsnim kazališnim projektima, učiti bolje razumjeti i voljeti kazalište, ali i sebe.

A kako to funkcionira s dramskom u Pontesu? Dramska u Pontesu je sve to, pa i malo više. Pontes je siguran prostor za maštanje, stvaranje, učenje, osnaživanje i povezivanje s drugom djecom i mladima, ali i raznim umjetnicima iz Hrvatske i inozemstva.

Share:

Facebook
LinkedIn
Email

Prijava na newsletter

Sve informacije i novosti o našem radu!